Skip to main content

Onontdekte paden, uitgestrekte wijnvelden, ontelbare olijf- en kurkbomen, geen toeristen, overheerlijk eten volgens eeuwenoude recepten, slapende Portugese dorpjes… Ik heb het hier over Alentejo! De Alentejo beleef je het beste tijdens een rondreis, vandaar dat ik de leukste dorpjes op een rij heb gezet! Deze dorpjes hebben ieder hun eigen charmes en brengen unieke ervaringen met zich mee. 

Évora

Een mooie stad om lekker te dwalen, de sfeer te proeven op een terrasje is de ommuurde binnenstad van Évora. Wat je meteen opvalt aan deze stad zijn de geel omrande deuren en ramen. Het meest bijzondere aan deze stad is de São Francisco kerk met de bijbehorende Bottenkapel. Hoewel deze stijlvolle stad met kronkelige straatjes en pleintjes toeristisch is, raad ik het je zeker aan om te bezoeken tijdens je roadtrip!

Quinta de Quetzal

Je kunt niet naar huis zonder een bezoek aan Quinta de Quetzal. In het hart van de Alentejo ligt dit moderne wijnlandgoed. Quinta de Quetzal bezoek je niet alleen om de heerlijke wijn te proeven, in het restaurant proef je de lekkerste traditionele streekgerechten. Er is zelfs een winkel waar je terecht kan voor design, wine en lokale producten. Zeker een bezoekje waard dus!

Monsaraz

Monsaraz is wat mij betreft het mooiste dorp van de regio. Het is een wit vestingstadje bovenop een heuvel waardoor het uitzicht over het omliggend landschap behoorlijk spectaculair is. Daarnaast kan je heerlijk slenteren door de kleine en charmante straatjes met witte huizen en een centraal pleintje bij de kerk. Wanneer je toch in Monsaraz bent proef dan de waterwijn! Dit is wijn die oogt als water maar in feite is het een rode wijn.

Alqueva & Alcacovas

Wanneer je op weg bent naar het stuwmeer Alqueva, raad ik je aan om te stoppen in Alcacovas. Hier kan je namelijk langs bij Chocalhos Paradlinho, een klein bedrijf waar de chocalhos (koebellen) met de hand gemaakt worden. Het is een bezoekje waard omdat deze ambacht behoort tot het UNESCO werelderfgoed en dat is natuurlijk wel interessant. Wanneer je je reis vervolgt naar Lago de Alqueva kun je een jacht huren om het Alqueva het beste te verkennen. Maak je bezoek extra uniek door een nacht op een woonboot te verblijven. In complete stilte kun je genieten van de duizenden sterren boven je hoofd. 

Arraiolos 

Arraiolos is een dorp dat aan de voet van een oud kasteel ligt en wordt al eeuwenlang geroemd om zijn handgeknoopte tapijten. Wanneer je door het dorp wandelt zie je in deuropeningen mannen en vrouwen druk met hun tapijtwerken in de weer, een uniek plaatje al zeg ik het zelf. Ook als je geen interesse hebt in tapijten is Arraiolos een bezoekje waard. Het is namelijk een schattig dorpje met een mooi plein en knusse straatjes. 

Elvas

Elvas is een van de meest indrukwekkend plekken die je kan bezoeken tijdens je roadtrip door Alentejo. Een bekend bezienswaardigheid in Elvas is het bijna 8 kilometer lange Amoreira aquaduct. Naast de aquaduct heeft Elvas nog meer bekende en prachtige bezienswaardigheden. Zo heb je de verdedigingswerken met vijfhoekige bastions, het 13e eeuwse Moorse kasteel en Nossa Senhora da Assunção op het centrale plein. Eigenlijk raad ik je aan om heel het oude gedeelte van Elvas te bezoeken, dit is namelijk één grote bezienswaardigheid.

Wil jij ook op reis door Alentejo?

Heb ik jou geïnspireerd om een reis te maken door Alentejo, samen te zijn en mooie herinneringen te maken? Ik zorg er graag voor dat jullie (familie)vakantie tot in de puntjes verzorgd is. Zijn jullie klaar om op reis te gaan?