Skip to main content

Bij veel mensen staat Antarctica op de bucketlist, maar toch zijn er maar relatief weinig mensen die uiteindelijk echt op reis gaan naar Antarctica. Helaas moet ik zeggen dat ik daar ook een van ben. De ‘Zuidpool’ lijkt mij heel erg magisch en uniek. Via een aantal mensen die ik ken die wel het geluk hebben gehad om dit paradijs met een opvallend witte en schone uitstraling met eigen ogen te zien heb ik een aantal punten bij elkaar gezocht die je echt moet weten over Antarctica. Dit is allemaal gebaseerd op ervaringen van mensen zelf!

Wist je dat Antarctica ook te bereiken is per boot?

Niet alleen met het vliegtuig is Antarctica te bereiken, maar het is ook goed te bereiken per boot. Dit is zelfs aan te raden omdat dit een zeer spectaculaire reis schijnt te zijn. Onderweg kun je zelfs walvissen, orka’s, of andere dieren tegenkomen. In februari en maart heb je de grootste kans om walvissen te spotten. 

Wist je dat Antarctica eigenlijk pas net ontdekt is?

James Cook is degene die in 1772 voor het eerst Antarctica zag toen hij daarheen zeilde. In 1911 lukte het de Noorse ontdekkingsreiziger om het meest zuidelijke puntje van de wereld te bereiken: de Zuidpool. Veel onderzoekers gingen hem een poging voor en zijn nooit meer teruggekeerd door de mogelijke bizarre weersomstandigheden.  

Wist je dat er een bloedwaterval is op Antarctica? 

Dit is natuurlijk niet een waterval met echt bloed, maar wel een heel bijzonder stukje uit de natuur. In de droge valleien van McMurdo is deze waterval te vinden. Het water dat eerst onder een dikke laag ijs doorstroomd valt vervolgens ongeveer 5 verdiepingen beneden. Je vraagt je misschien af waarom dit water niet smelt, maar dat komt omdat het water super zout is. Wat je je waarschijnlijk ook afvraagt is waarom dit dan een bloedwaterval is. Door de hoge hoeveelheid ijzer en microben in het water en het feit dat het nog nooit is blootgesteld aan zuurstof heeft het water van de waterval een rode kleur. 

Wist je dat er heel veel leven op Antarctica is? 

Allereerst zijn er natuurlijk de bekende pinguïns te vinden. Vooral het paren, het krijgen van de kuikens en het op pad gaan van de kuikens is heel indrukwekkend. Dit hangt af van het moment in het jaar dat je er bent. Ook zijn er veel zeehonden te zien en zoals ik eerder al noemde ook walvissen en orka’s. Er leeft zelfs een soort insect in het koude antarctica. De Belgica Antarctica heeft een natuurlijke antivries en kan daardoor overleven. 

Wist je dat er wel 138 vulkanen op Antarctica te vinden zijn?

Ook bevindt de meest zuidelijke actieve vulkaan zich op Antarctica, namelijk de Mount Erebus. Deze indrukwekkende vulkaan heeft zelfs nog een stromend lavameer. Door de temperaturen zit ook dit ondanks de hitte onder een laagje sneeuw. 

Wist je dat het op Antarctica maandenlang donker kan zijn?

Door de helling van de aardbol kan de zon Antarctica in de winter helemaal niet bereiken. In de zomer is dit juist andersom, dan gaat de zon helemaal niet weg. Wat dan weer heel bijzonder is in de wintertijd is het Zuiderlicht. Deze lichte gloed van gekleurde en bewegende lichtbogen en lichtgordijnen ervaart men als heel erg bijzonder. 

Wat ik zelf misschien nog wel het allermooiste feitje over Antarctica vind is: Wist je dat Antarctica ooit tropisch was? Onderzoekers hebben in de grond gezien dat er vroeger zelfs palmbomen stonden.

Wil jij graag jouw bucketlist waarmaken en een reis naar Antarctica maken? Ik help jullie graag om de reis van a tot z te regelen, zodat jullie er volledig van kunnen genieten!